Bra fasadtvätt innan du målar ditt hus

En ren fasad håller förlänger livslängden på ett hus. Genom att genomföra en fasadtvätt med jämna mellanrum kan du hålla huset borta från oönskad tillväxt - både utvändigt och invändigt. Vi förklarar varför.

Måla fasaden utan att göra en fasadtvätt

Dags att måla om huset? Då bör du se till att din fasad är ren och fräsch innan du börjar. Annars kan färg lossa, smuts kan växa till sig under färgen och ditt arbete kan vara gjort i onödan. Ska du måla huset är en fasadtvätt ännu viktigare. Denna tvätt hjälper dig att matta ner färgen samtidigt som färgen fastnar lättare. Du tar dessutom bort smuts som du inte vill ska påverka din målning.

Vad är fasadtvätt?

Fasadtvätt är en speciell rengöring av din fasad som måste göras då denna kan komma att bli berikad på mögel och alger.

Varför behöver man tvätta fasaden överlag?

Det finns många olika anledningar till att du ska ta dig tiden för att tvätta fasaden, oavsett om du ska måla huset eller inte. De två vanligaste är algväxt och mögel. Dessa två ökar på våra fasader på grund av att klimatet ständigt blir varmare och fuktigare. På flodatakvård.se kan du läsa mer om vad fasadtvätt är och varför det är så viktigt att rengöra. Du kan här också även boka en tid med företaget för en fasadtvätt så du slipper utföra arbetet själv.

Vad får man ut av en tvätt på fasaden innan en målning?

 • Alger och mögel förvinner och göms inte under färgen
 • Du bevarar din målarfärg på fasaden
 • Risken för ytterligare påväxt under färgen minskar
 • Du förlänger fasadens och målningens livslängd

Risker med att inte tvätta fasaden

Om du har en smutsig fasad, som i senare tillfälle också blir fuktskadad, kan det också påverka inomhusklimatet. Detta eftersom fukt bidrar till mögel och svamp.

Kan en fasads livslängd förlängas genom en rejäl tvätt?

Ja det kan den. Genom att lägga på medel och impregnera fasaden kan du förlänga väggens livslängd enormt. En impregnerad fasad kräver inte mycket underhåll och håller också röta och fukt borta.

Fasadtvätt – hur gör man det på bästa sätt?

Hur man tvättar fasaden varierar beroende på hur smutsig den är. När du ska tvätta din fasad behöver du skrubba ordentligt först för att få bort allt smuts. Har du mögel på fasaden behöver du dock starkare medel än en vanlig fasadtvätt. På biltema.se kan du hitta fasadtvätt för fasader och målade ytor.

Lämpligaste metoderna för din husfasad

 • Stenfasader – Här bör du tvätta med en hetvattenhögtryck och reverserande dysa
 • Träfasader – Har du en träfasad ska du tvätta med olika vattengenomlöpande borstar av polyester och polypropylen
 • Putsade fasader – Putsade fasader måste tvättas med ultrarent vatten eller kemikalierengöring följt av en spolning av varmt vatten

Pris på fasadtvätt

Det är svårt att få ett exakt pris vad en fasadtvätt kostar. Allt beror på om du väljer att göra det själv eller om du väljer att anlita en firma. Vid hjälp av en firma blir cirkapriset ungefär 7 000 kronor efter rotavdraget. Att anlita en firma kan både spara dig tid och pengar, detta för att du kan använda rotavdraget, men också slipper lägga onödiga kostnader på ytterligare produkter om första tvätten inte blir bra.

 • Vart du i landet bor
 • Hur stort huset du ska tvätta är
 • Vilken firma som ska utföra tvätten
 • Hur stort ditt projektet är