Städa köket checklista

Köket är en viktig del av hemmet som bör hållas så rent och fräscht som möjligt. Det finns idag företag som hjälper dig med storstädning i hemmet om tiden inte räcker  till. Renthusstockholm.se ger dig med stor erfarenhet och kapacitet städning för ditt hem och kök på dina villkor. 

Finns tiden men behöver du tips på hur du städar köket på bästa sätt? Nedan kommer en "checklista" för hur du bäst själv städar ditt kök med hjälp av husmorstips. Du kan också även ta del av en checklista för flyttstädning av köket.

01 Byt trasa, eller inte?

Disktrasan bör bytas med jämna mellanrum. Du kan dock förlänga livslängden på din disktrasa genom att hälla kokande vatten över den någon gång ibland. Det dödar alla bakterier och gör den fräsch igen.

02 Rengör mikron enkelt.

Mikron kan göras ren och fräsch genom att du ställer in en skål med vatten och saften från en citron och kör på full effekt i två minuter. Sedan är det bara att torka ur.

03 Smidig ugnsrengöring.

Ugnen kan behöva en ordentlig rengöring då och då.

  • Blanda en del vatten och två delar såpa i en sprayflaska och spraya ordentligt i ugnen.
  • Sätt sedan ugnen på 100 grader och låt det verka i 20 minuter.
  • Låt sedan ugnen svalna och torka därefter ur den med en fuktad trasa.

Ett annat tips är att ställa in en skål med ättika i ugnen, som ska stå på 50 grader. Låt den stå i 30-60 minuter, och torka sedan rent när ugnen svalnat.

04 Rengör bränd kastrull med bakpulver.

Vidbränd kastrull är ingen rolig sak. För att få bukt med detta finns flera sätt, du kan t.ex. hälla i vatten och maskindiskmedel, låta det koka upp och sedan stå över natten. Kastruller som inte är vidbrända men som du vill göra extra rena och fina kan gnidas med en fuktig svamp som du även har lite bakpulver på.

05 Bakpulver för rengöring av vitvaror.

Vitvaror som kylskåp kan även de rengöras med svamp med vatten och bakpulver, på grund av bakpulvrets slipande egenskaper.

06 Rengör diskhon.

Diskhon kan rengöras med spray, diskmedel eller t.ex. Jif cream, som det bara behövs några droppar av. Skölj sedan med vatten och torka av med en torr trasa för att undvika att det blir flammigt, om du vill göra det extra fint.

En ordentligt smutsad diskho kan behöva rengöras med stålull, och när det kommer till metallytor gäller det att gnugga tills metallen glänser igen, då är du färdig med rengöringen.

07 Rensa kylen!

Kylskåpet bör rengöras ibland. Gå igenom hela kylskåpet och släng det som har blivit gammalt, torka därefter i kylskåpet med en fuktad trasa med lite spray på. Skivor i kylskåpet eller lådor som blivit ordentligt smutsiga kan behövas tas ut och diskas. Låta dem torka innan du sätter in dem igen.

08 Gå igenom skafferiet.

Skafferiet kan behöva en genomgång någon gång ibland för att rensa ut gamla matvaror. Passa även på att sortera skafferiet och organisera det!

09 Städa städskrubben och städskåpet.

Sopskåpet kan behöva rengöras ibland. Här blir det lätt äckligt från soporna, så ta fram microfibertrasan och sprayen och rengör här det sista du gör.

10 Dammsug och våttorka golven.

Golven rengör du som vanligt med dammsugning och microfibermopp där du blandar vatten med några droppar allrengöring.