Miljövänliga städtips

Det finns många sätt att göra städningen mer miljövänlig. Här ger vi tips om flera olika miljövänliga knep som ett alternativ när du vill använda mindre kemikalier i din städning!

Läs Mer

Såpa är ett jättebra rengöringsmedel som luktar gott, är effektivt och dessutom miljövänligt. Det är skonsamt mot trägolv och är därför det bästa alternativet för dessa golv, men fungerar även bra för andra material.

Bra miljöval är Naturskyddsföreningens märkning för miljövänliga alternativ. Välj produkter med dessa eller andra märkningar för skonsammare produkter som innehåller mindre kemikalier.

Mirakeltrasor behöver inget rengöringsmedel, utan bara vatten. Det gör städningen mer skonsam för miljön.

Ren toalett får du genom att hälla 1 dl ättika i toaletten på kvällen, låta det stå över natten och sedan borsta toaletten och spola på morgonen.

Egen köksspray kan du göra genom att blanda 5 dl vatten, 1 msk ättika och några droppar diskmedel.

Spisen gör du ren genom att hälla på ättika och sedan strö över ordentligt med bakpulver. Låt det stå och verka ett tag och torka sedan rent med en fuktig trasa.

Spolglans i diskmaskinen kan ersättas med ½ dl ättika, som fungerar utmärkt genom att lösa upp kalkavlagringar.

Koka disktrasan, den kan användas längre om du häller kokande vatten på den någon gång ibland, då detta dödar bakterierna i trasan.

Fogarna runt badkaret kan ibland bli svarta på grund av att mögel växer här. Applicera 24% ättika på fogarna, låt verka en timme och gnugga sedan med en trasa eller tandborste.

Badkaret kan rengöras genom Tequilametoden; Skär upp en halv grapefrukt, och häll salt på frukten. Gnugga sedan insidan av badkaret för att göra det skinande rent!